Roller derby

PELIN RAKENNE

Peli eli game koostuu kahdesta 30 minuutin erästä, joiden välissä on 15 minuutin erätauko. Erät taas koostuvat maksimissaan 2 minuutin pituisista jameista. Jamien välissä on 30 sekunnin aika jolloin edellisen jamin pelaajat siirtyvät vaihtopenkille ja seuraavan jamin kokoonpano tulee radalle. Molemmilla joukkueilla on  kolme minuutin mittaista aikalisää käytettävissään. Roller derby –ottelu ei voi päättyä tasan, vaan jatkoaikajameja käydään niin pitkään että toisella joukkueella on enemmän pisteitä jamin ja peliajan päättyessä.

PELAAJAT JA PISTEIDENTEKO

Kummastakin joukkueesta on radalla kerrallaan 5 pelaajaa: 1 jammeri ja 4 blokkeria. Tähtihattuiset jammerit tekevät joukkueelleen pisteitä ohittamalla vastapuolen blokkereita, jotka puolustavat eli blockaavat vartalollaan estääkseen vastapuolen pisteidenteon. Blokkerit saavat myös pakassa tai kontaktialueella ollessaan myös hyökätä eli auttaa omaa jammeriaan tekemään pisteitä. Jammerit aloittavat jamin ensimmäisen lähtölinjan takaa ja blokkerit aloittavat kahden lähtölinjan välistä. Kaikki pelaajat aloittavat samalla, yhdellä vihellyksellä.  Ensimmäisellä pakan ohituksella ei vielä tehdä pisteitä vaan pakan ensimmäisenä virheettä ohittanut jammeri saa lead jammer –statuksen. Johtava jammeri, lead, voi lopettaa jamin koska tahansa erityisellä merkillä; koskettamalla toistuvasti lanteitaan käsillään.

PELIMUODOSTELMA

Pakka on oltava määritettävissä koko pelin ajan. Pakka muodostuu siihen kohti rataa missä eniten blokkereita molemmista joukkueista luistelee korkeintaan kolmen metrin etäisyydellä toisistaan. Jos tämä pakka hajoaa täytyy molempien joukkueiden koota pakka takaisin kasaan rangaistuksen uhalla. Sillä hetkellä kun pakka ei ole koossa, eivät blokkerit saa puolustaa tai hyökätä. Pakka on strateginen elementti, jota joukkueet voivat monin tavoin käyttää hyödyksi esim. venyttämällä sitä tai tuhoamalla sen hetkellisesti kokonaan. Pakan etu- ja takapuolella on kuuden metrin kontaktialue jonka sisällä blokkerit saavat toimia aktiivisesti. Jammerit eivät ole koskaan osa pakkaa, vaan voivat toimia aktiivisesti koko radan pituudella.

RANGAISTUKSET

Rangaistukset ovat puolen minuutin mittaisia jäähyjä. Seitsemännen ottelussa saadun jäähyn jälkeen pelaaja poistetaan pelistä kokonaan. Rangaistuksia saa mm. selkään blokkaamisesta, kyynärpäiden tai käsivarsien käytöstä vastapuolen pelaajiin, oikomisesta, blokkaamisesta pakan/kontaktialueen ulkopuolella, estämisestä käsillä sekä blokkaamisesta väärään suuntaan. Kun toisen joukkueen jammeri joutuu jäähylle, pelaa toinen joukkue ylivoimalla sillä ainoastaan heillä on silloin mahdollisuus tehdä pisteitä.

TUOMARIT JA TOIMITSIJAT

Pelissä on usean luistelemattoman toimitsijan lisäksi seitsemän tuomaria. Molemmilla jammereilla on oma tuomarinsa, joka seuraa jammeria koko jamin ajan näyttäen sekä mahdollisen lead-aseman, että pisteet pisteidenlaskijoille. He myös viheltävät rangaistukset omille jammereilleen. Pelissä on heidän lisäkseen viisi tuomaria pakan sisä- ja ulkopuolella. He huolehtivat blokkereiden toiminnan sääntöjenmukaisuudesta pakassa. Vaaleanpunaisista paidoista tunnistettavat NSO:t (Non Skating Officials) eli toimitsijat vastaavat pisteiden laskusta, rangaistusten ja jamien kellottamisesta, rangaistusten ylöskirjauksesta yms.

Video: What is Roller Derby? by C-Max Roller Derby League